Wandelen en zwemmen op de Veluwe

De Veluwe is het grootste natuurgebied van Nederland. Je vindt hier zandverstuivingen, heidevelden, meertjes, bossen en de big five van Nederland. Een prachtig gebied om te wandelen, fietsen en mountainbiken. Maar vergeet ook de leuke hanzesteden niet zoals Harderwijk, Elburg en Hattem. 

Het Nationaal park de Hoge Veluwe met het Kröller Möller museum is het meest bekende natuurgebied op de Veluwe. Je vindt er ook het Museonder, het eerste ondergrondse museum ter wereld. Het Museonder geeft een verrassend beeld van alles wat er onder het aardoppervlak leeft en wat er vroeger geleefd heeft. 

Zwemmen op de Veluwe

1. De Zandenplas

Middenin eeuwenoude bossen ligt recreatiegebied de Zandenplas in Nunspeet. Een prachtige plek om te zwemmen en te spelen. Je kunt er terecht voor een drankje en een ijsje maar je kunt ook je eigen koelbox meenemen.

2. Het Veluwemeer

Het Veluwemeer, tussen Elburg en Harderwijk, is een langwerpig meer met een oppervlakte van ruim 30 km2. Er zijn diverse strandjes en je kunt ook een bootje, surfplank of waterfiets huren om het meer te ontdekken.

3. Het Heerderstrand

Het Heerderstrand in het Veluwse Heerde is is een slag groter dan de Zandenplas. Er is een grote ligweide, strandjes en wordt omgeven door naaldbomen. Genoeg ruimte om te relaxen en om te spelen.

Rondom Epe

Renderklippen

De Renderklippen is een prachtig gebied tussen Heerde en Epe, begroeid met heide en dennen. Als je over de heuvels loopt, ga je op en neer. Dat is renderen, vandaar de naam Renderklippen. Op de Renderklippen zijn verschillende routes voor wandelaars en fietsers. Er graast ook nog steeds een kudde van zo’n 150 schapen.

Landgoed Tongeren

Dit landgoed is ontzettend gevarieerd met heide, bos en weilanden. En je vindt hier ook het vlonderpad! Houten vlonders waar je overheen loopt voor een bijzondere ervaring. Er zijn verschillende routes van 30 minuten tot 1,5 uur. Dus ook erg geschikt met kids.

Overige natuurgebieden

De meest bekende natuurgebieden zijn het Nationaal park de Hoge Veluwe, Veluwezoom en Kootwijkerzand met zijn imposante uitkijktoren.

Meer lezen over de leukste gebieden van de Veluwe? Kijk dan op www.visitveluwe.nl

 Robert & Saskia

Robert & Saskia

Soms komen er kansen voorbij die precies aansluiten op waar je goed in bent, wat je leuk vindt en waar behoefte aan is. Ikigai noemen ze dat. En zo’n kans laat je natuurlijk niet liggen!